Веројатно го знаете познатиот израз „едно јаболко на ден го држи докторот подалеку“. Она што е сигурно е дека јаболкото е богато со витамини, антиоксиданси и влакна, кои се неопходни за доброто здравје на организмот.
Јаболката се една од најздравите намирници, без разлика на видот.
Со оглед на тоа дека кај нас се доста достапни, вкусни и популарни, време е да дознаеме зошто е добро да ги јадете секој ден.
1. Холестерол
Јаболката содржат пектин, природно влакно кое се наоѓа во растенијата. Една неодамнешна студија откри дека ако јадете јаболка, имате поголеми шанси да го намалите холестеролот.
2. Дијабетес
Јаболката имаат низок гликемиски индекс благодарение на нивната висока содржина на влакна. Ова, заедно со неговата висока содржина на флавоноиди, може да помогне да се подобри чувствителноста на инсулин, што е важно и за управување со тежината и за превенција од дијабетес.
3. Слабеење
Студиите на животни покажаа дека пектинот од јаболко може да помогне во регулирањето на цревниот микробиом, што пак може да помогне да се спречи дебелината. Човечките студии исто така покажуваат ветувачки резултати, но потребни се повеќе истражувања.
4. Срцеви заболувања
Јаболката се богати со полифеноли, заштитни растителни соединенија, од кои едното е флавоноид наречен кверцетин. Истражувањето во Американскиот весник за клиничка исхрана покажа дека оние со повисоки нивоа на кверцетин имаат помал ризик од неколку хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, па дури и астма.
5. Здравје на коските
Се смета дека внесот на овошје и зеленчук е поврзан со поголема густина на коските и подобрување на здравјето на коските. Наодите од студијата на здрави жени сугерираат дека јаболката може да го намали количеството на калциум што се губи од телото и со тоа да ја подобри јачината на коските.
Дали е безбедно сите да јадат јаболка?
Јаболката, заедно со овошјето вклучувајќи праски, авокадо и боровинки, содржат природни хемикалии наречени салицилати. Некои луѓе се чувствителни на овие соединенија и може да доживеат алергиска реакција, вклучувајќи осип на кожата и оток, пишува BBCgoodfood.
Извор: Курир.мк