Живот и Стил

Рижото со тиква и горгонзола: Лесен оброк кој ќе ги воодушеви сите

Рижото со тиква и горгонзола: Лесен оброк кој ќе ги воодушеви сите

Малку ориз, кромид, тиква, горгонзола и незаменливото бело вино заедно со уште неколку состојки ќе ви дадат одличен оброк.

Пробајте го ова необично рижото и сигурни сме дека секогаш ќе го правите вака:

Состојки:

200 гр ориз

мала главица кромид

четвртина чаша бело вино

литар бистра пилешка супа

половина лажичка сува мајчина душица

чаша и пол сечкана тиква

100 гр горгонзола

50 гр семки од тиква

маслиново масло

малку пармезан

сол, бибер

Подготовка:

Тиквата исечкана на коцки прелијте ја со масло, ставете на плех и печете ја во рерна на 200 степени околу 25 минути. Во голема тава загрејте малку масло, па пропржете го исечканиот кромид. Додадете го лукот, промешајте една минута, потоа додадете го оризот и пржете уште две минути. Прелијте со виното, мешајте додека не испари алкохолот, па прелијте со малку супа и мешајте додека не испари течноста. Додадете ја тиквата, ставете уште супа, мешајте додека не испари, а потоа повторувајте ја постапката додека не се свари оризот. Измешајте ги горгонзолата, пармезанот и мајчината душица, посипете со семки од тиква, зачинете и послужете додека е топло.

Пријатно!

извор:попара.мк

To top