Живот и Стил

Четири здравствени придобивки од смокви: Сочно овошје полно со витамини и минерали

Четири здравствени придобивки од смокви: Сочно овошје полно со витамини и минерали

Смоквата често се нарекува медитеранско рајско овошје бидејќи е едно од најздравите овошја воопшто. Смоквата е по потекло од Мала Азија, а се одгледува и подалеку од пченицата.

Смоквите се богати со природни шеќери, минерали и впивачки влакна. Минералите кои преовладуваат во ова овошје се калиум, калциум, магнезиум, железо и бакар. Тие се многу богат извор на антиоксиданси, витамини А и К и го промовираат општото здравје на телото.

Овошјето од смоква и неговите лисја се преполни со хранливи материи и обезбедуваат бројни здравствени придобивки. Истакнуваме само некои од нив.

Лаксативно дејство
Смоквите ја намалуваат надуеноста на желудникот, ја подобруваат работата на цревата и ги отстрануваат грчевите во стомакот. Ги уништуваат црвите и другите цревни паразити. Го подобруваат празнењето на цревата, ја намалуваат потребата од лаксативи, без да предизвикуваат зависност, цревни грчеви и дијареа.

Помага да се спречи хипертензија
Кога јадете многу сол, нивото на натриум се зголемува. Ова го нарушува балансот на натриум и калиум, а за возврат резултира со хипертензија, односно висок крвен притисок. Сувите смокви се идеално овошје за враќање на оваа рамнотежа. Една сува смоква обезбедува 129 милиграми калиум и само два милиграми натриум. Помага во спречување на хипертензија, пишува „BBCgoodfood“.

Ги штити срцето и крвните садови
Високото ниво на антиоксиданси во смоквите помага да се елиминираат слободните радикали, кои можат да ги оштетат крвните садови и да резултираат со срцеви заболувања. Како што веќе споменавме, смоквите ја спречуваат хипертензијата, која е огромен ризик фактор за развој на коронарна срцева болест. Дополнително, постојат некои истражувања кои сугерираат дека смоквите помагаат во намалување на нивото на триглицериди, кои во голема мера влијаат на срцевите заболувања.

Тие се добри за луѓето со дијабетес
Една студија од 1998 година на 10 луѓе со дијабетес тип 1 покажа дека пиењето чај од лист од смоква пред појадок ги намалува потребите за инсулин. Во текот на месецот кога го примиле чајот од смокви, дозите на инсулин им се намалиле за околу 12 проценти. Високата содржина на влакна во смокви ги прави добри за луѓето со дијабетес. Сепак, сувите смокви имаат висока содржина на шеќер. Затоа, треба да се консултирате со вашиот лекар за количината на суви смокви што може да се консумираат.

To top