Живот и Стил

Кремаста, сочна, божествена: Пралин торта, брз десерт по рецепт на чокохоличарите

Кремаста, сочна, божествена: Пралин торта, брз десерт по рецепт на чокохоличарите

Љубителите на чоколадо никогаш не се уморни од неговиот интензивен и полн вкус, а овој десерт е еден од најдобрите. И тој е толку лесно да се направи!

Вкусна торта збогатена со лешници е идеален избор за оние на кои лесните овошни колачи не им се доволни за навистина да се засладат, а еве како да ја подготват.

Состојки:

За кората:

2 јајца
2 лажици брашно
2 лажици шеќер
2 лажици масло
половина лажица какао

За ганаш:

600 грама темно чоколадо
сок од еден голем портокал
140 милилитри слатка павлака

Повеќе:

200 грама чоколадо
2 лажици кристален шеќер
една рака лешници

Подготовка:

Јајцата и шеќерот се матат, се преливаат две лажици масло, па постепено се додава брашното и какаото. Се пече во рерна загреана на 180 степени додека бисквитот не порумени.

Растопете го шеќерот со лешниците, и сето добро мавајте со чекан додека не добиете ситни парчиња.

Растопете го чоколадото, па истурете ја слатката павлака и на крај сокот од портокал, промешајте, па оставете добро да се згусне.

Врз кората посипете ги лешниците со шеќер, па прелијте со ганашот. Потоа прелијте со растопената чоколада.

To top