Лесниот ручек нѝ е повеќе од потребен кога температурите се високи, а иако не содржи месо, овој рецепт ќе ве воодушеви.
Голем плус е тоа што лесно се подготвува и состојките не се скапи. Мусаката од тиквички и домати ќе ви се допадне уште на првиот залак, а доволно е да ја послужите само со парче леб.
Потребни состојки:
– 1 килограм тиквички
– 50 мл. маслиново масло
– 2-3 чешниња лук
– 80 гр. тврдо сирење
– 80 гр. чедар
– 3 јајца
– 160 мл. млеко
– 6 лажици брашно
– шери домати
– копар
Начин на подготовка:
1. Исечкајте ги тиквичките на коцки, а сирењата изрендајте ги.
2. Во еден сад помешајте ги исечканиот копар, маслиновото масло и изренданиот лук, промешајте и оставете 10-тина минути за вкусовите да се спојат.
3. Изматете ги јајцата, додајте го млекото и брашното и соединете. Додајте зачини по желба и повторно промешајте.
4. Во садот со јајца додајте ја смесата од копар, лук и маслиново масло, промешајте, па додајте ги и ренданите сирења (оставете дел за одозгора).
5. Во огноотпорен сад, кој претходно ќе го намастите, ставете ги тиквичките, а потоа прелијте со смесата.
6. Одозгора ставете ги шери доматите исечкани на половина и додајте го преостанатото сирење.
7. Печете на 180 Целзиусови степени околу 1 час.
извор:точка.ком.мк