Иако и двата јаткасти плодови се многу здрави, неспорно е дека еден од нив има повеќе здравствени придобивки.
Нутриционистката Тамара Самуелс ги спореди јаткастите плодови и бадемите и откри како да го извлечете максимумот од двата јаткасти плодови, но и кој е поздрав.
Покрај тоа што се богати со хранливи материи и вкус, многу сорти на ореви имаат и антиинфламаторно дејство на организмот. Бадемите, на пример, се полни со антиоксиданси кои го спречуваат воспалението. Особено, антиоксидансите не штитат од оксидативен стрес, кој ги оштетува клетките и поттикнува воспаление.
Сепак, за д-р Семјуелс, оревите се најдобра опција кога е во прашање изборот на суво овошје кое има антиинфламаторно дејство на организмот.
– Оревите се разликуваат од другите јаткасти плодови затоа што се најбогати со алфа – линоленска киселина, омега – 3 масна киселина, која има силно антиинфламаторно дејство. Оревите се и богат извор на антиинфламаторни витамини и антиоксиданси, како што се витаминот Е и други фитонутриенти како фенолни киселини, танини и флавоноиди – објасни таа.
Иако не се направени многу истражувања за оревите и нивните воспалителни маркери, нутриционистот се потпира на студија која покажала дека секојдневното консумирање ореви може да го намали нивото на различни воспалителни биомаркери.
извор: попара.мк