Живот и Стил

Сите ги обожаваат: Најбрзиот и најлесен рецепт за лазањи

Сите ги обожаваат: Најбрзиот и најлесен рецепт за лазањи

Лазања е традиционално италијанско јадење со тестенини, крем сос и додаток по ваш избор, а ако не сакате да додадете месо, пробајте го овој рецепт со вкусни печурки!

Тестенини, печурки, земјени ароми, топено сирење… Одличен викенд ручек кој е се подготвува многу брзо!

Состојки:

  • 400 грама лазањи
  • 300 грама печурки
  • 3 чешниња лук
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици путер
  • 400 милилитри млеко
  • Сол, бибер
  • Цврсто сирење

Подготовка:

Сварете ги тестенините во солена вода, загрејте ја рерната на 200 степени. Брзо пропржете ги печурките и лукот, извадете ги од тавата и растопете го путерот во неа. Додадете го брашното и мешајте две минути, па истурете го млекото и мешајте додека не добиете густ сос. Во сад за печење ставете малку сос, потоа кора, па печурки и така сè додека не ги потрошите сите состојки. Посипете со рендано сирење и печете во рерна.

извор: курир.мк

To top