Овие крофни не се потопуваат во длабоко масло, туку се печат во рерна. Печени, подеднакво се воздушни и вкусни, а послужени со домашен џем, стануваат неодолив специјалитет.
Состојки:
- 4 јајца
- 100 гр шеќер
- 250 гр маргарин
- 250 мл млеко
- 1 коцка квасец
- 1 кг брашно
- 1 лимон
- 1 лажиче течна ванила
- шеќер во прав по вкус
- Подготовка:
Ставете го квасецот во млако млеко да нарасне. Истурете брашно, матени јајца, квасец и млеко, рендана кора од лимон и стопен маргарин во тавата. Месете го тестото добро и ставете го топло да се одмори. Кога тестото ќе се удвои, извадете го од тестото и поделете го на три тестенини на работната плоча. Замесете секој со малку брашно и развлечете го со сукало. Извадете ги круговите или исечете ги на квадрати со нож. Наредете на плех за печење, така што страната што беше на масата е нагоре. Печете на 200 степени додека не поруменат. Посипете со шеќер во прав и сервирајте топло со џем.
извор: Курир.мк