Живот и Стил

Вакви ванилици не сте пробале! Традиционален рецепт на малку поинаков начин!

Вакви ванилици не сте пробале! Традиционален рецепт на малку поинаков начин!

Никогаш не сте пробале вакви ванилици

Познатите традиционални ванилици се комбинираат со џем и се валкаат во шеќер во прав. Овој рецепт е малку поинаков.

Направете ги со кисела павлака и уживајте во новиот вкус на добро познатите колачи.

Ако сакате, можете да додадете путер или маст, а можете да славите ванилин или обичен шеќер. Количината на шеќер е по ваш вкус.

Состојки:

1/2 кг брашно

200 гр путер

4-5 лажици кисела павлака

кора од лимон

2 жолчки

1 кесичка ванилин шеќер или

шеќер по вкус

Подготовка:

Изматете го путерот додека не стане пенест, потоа додадете ја павлаката (2-3 лажици) и кората од лимон. Соединете и додадете го просејното брашно. Промешајте малку, потоа додадете ги жолчките и уште 2 лажици кисела павлака. Замесете тесто. Потоа развлечете го тестото да има дебелина на прст. Извадете кругови со чашка ракија. Се редат на плех обложен со хартија за печење и се печат на 150-180 ° C околу 10 минути. Ванилците треба да останат бели кога ќе ги извадите. Премачкајте ги со џем и спојте ги.

Пријатно јадење!

To top