Состојки:
- 1 кг компири
- 1 лажичка сув зачин
- 1/2 лажичка бибер
- 100 гр мајонез
- 3 лажици кечап
- 1 лажица сенф
- 500 гр пилешки гради без коски
- 3 лажици масло
- 1 кромид
- 1/2 лажиче кари
- 1 лажичка мелена слатка пиперка
- 200 гр шампињони
- 1/2 лажиче оригано
- 4 чешниња лук
- 2 јајца
- 2 дл млеко
- 2 дл вода
Подготовка
1. Излупете го компирот и исечете го на коцки. Вклучете ја рерната на 200 степени. Ставете го компирот во плех за печење и зачинете го со сув зачин, бибер, мајонез, кечап и сенф. Измешајте сè добро.
2. Печете ги компирите 30 минути. Во меѓувреме, подгответе го пилешкото. На масло се динста ситно исечен и солен кромид. Кога ќе добие убава жолта боја, додадете ги исечените пилешки гради на парчињата. Зачинете со кари и слатка пиперка, промешајте и оставете го месото да се готви пет минути.
3. Потоа додадете исечени шампињони, оригано и сецкан лук. Покријте и оставете да врие уште пет минути.
4. Во меѓувреме, подгответе го преливот да го прелиете компирот. Во сад, изматете ги јајцата и промешајте ги млекото и водата.
5. Извадете ги компирите од рерна, додадете ги пилешкото и печурките и истурете го преливот врз од горе. Вратете се во рерна уште 10-15 минути за да се запече убаво.
На здравје!
извор: попара.мк