Иако печената пиперка е мека, нејзината кожа е тврда и цврста и не придонесува за вкусот. За почетниците кои прават ајвар или други деликатеси од пиперки за прв пат, лупењето може да биде вистински проблем. Сепак, постои мал трик за тоа, што во голема мера ќе помогне да се направи овој дел од работата незамисливо лесен. Тајната е дека печените пиперки треба да бидат покриени веднаш по вадењето од рерната.
Вие избирате со што да ги покриете, но еден предлог е да ги ставите во длабок сад и да ги покриете со најлонска ќеса. Истиот резултат ќе го добиете ако ги затворите во хартиена ќеса или пластична кутија за храна. Можете исто така лесно да ги покриете со крпа. На овој начин, пиперките ќе го ослободат вишокот течност и пареа, што ја омекнува кожата и ви овозможува да ги излупите без напор.
Ако сакате да ја задржите аромата на чад, тогаш излупете ги пиперките во сад со вода, а потоа користете ја водата за време на готвењето. Треба да имате предвид дека пиперките не треба да се чуваат покриени долго, туку доволно долго за да се оладат. Потребно ви е околу 15 минути. Откако ќе ги излупите, може да се подготват. Соодветно на тоа, можете да ги исеќкате како додаток за сосови, салати, печено месо или друга храна во која сакате да ја почувствувате слатката арома или пак да направите вкусен ајвар.
извор: кафепауза