Камали е традиционален леб на племето Хунзи, а рецептот за ова пециво е стар околу 2000 години. Тоа е многу здрав леб од кој можете дури и да изгубите тежина затоа што е многу хранлив и го намалува апетитот и гладот.
Ви треба:
- 1 чаша интегрално брашно мелено на камен или мешавина од 1/3 пченично брашно и 2/3 брашно од хељда
- лажичка морска сол или зачин од зеленчук
- 1/2 чаша млеко
Измешајте брашно и сол, додајте вода и мешајте додека не добиете тесто, наросете брашно на површината на која го подготвувате лебот и месете додека не стане мек и еластичен. Завиткајте го тестото во влажна крпа и почекајте половина час. Поделете го тестото на топчиња со големина од околу три сантиметри, а потоа исукајте ја секоја топка во тенки тортиљи со големина од околу 20 цм, печејќи ги едно по едно од секоја страна околу десет минути.
фото:попара.мк