Десертите се сладок грев на повеќето од нас и едвај можеме да им одолееме, но што да правиме кога ќе станеме зависни од шеќер и кога потребата од слатко станува постојана?
Ако консумацијата на слатки станува секојдневна, можеби треба да започнете сериозна борба со слабеењето. Затоа ви подготвивме неколку совети кои ќе ви овозможат да го избегнете прекумерниот внес на шеќер.
1. Заобиколете ги колачињата без шеќер
Ако сакате да изедете нешто слатко, дозволете си неколку бисквити, или ред чоколадо, бидејќи сè е добро, додека е умерено. Ова е многу подобро отколку да се изберат производи „без шеќер“, кои често има вештачки засладувачи и ароми кои се поштетни и предизвикуваат глад.
2. Најдете замена за белиот шеќер
Кога ви треба шеќер, најдобро е да јадете овошје наместо слатки. Најдобрата замена за белиот шеќер е овошниот шеќер, кој ќе ве држи заситени подеднакво долго време. Плус, екстрактот од ванила и цимет се добра замена, а исто така, се и одлични засладувачи, па можете да ги користите за да го засладите кафето.
3. Обратете внимание на вашата исхрана
Желбата за шеќер доаѓа кога вашата исхрана се заснова на едноставни јаглени хидрати и заситени маснотии. Решението е поголем дел од вашата исхрана да се заснова на растителни влакна и протеини, кои ќе ве одржат подолго време заситени, намалувајќи ја потребата од шеќер.
Рецепт: Здрави бонбони со чиа семе и чоколадо
Доколку немате инспирација да подготвите здрав десерт и сакате да пробате нешто иновативно и едноставно, ние го најдовме вистинскиот рецепт за вас.
Потребни состојки:
3 лажички чиа семе
1/2 шолја вода
1/3 шолја кокосов шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
1/4 лажичка масло од семе од грозје
3 лажички ладна вода
1/2 лажичка морска сол
110 г чоколадо за готвење, без шеќер
1/4 шолја какао
1 шолја пченично брашно
Начин на подготовка:
Измешајте ги чиа семките со 1/2 чаша вода и екстрактот од ванила.
Загрејте ја рерната на 190 ᵒС и покријте ја тавата за печење со мрсна хартија.
Во смесата измешајте ги шеќерот и маслото, па додадете 3 лажички вода и малку сол. Гответе ја смесата на средна температура. Мешајте 1 минута откако ќе зоврие.
Тргнете го садот од топлина и додајте го чоколадото и какаото.
Промешајте додека не се стопи чоколадото и ставете ја смесата во подготвената тава за печење.
Печете го тестото 18 минути.
Почекајте колачот да се излади, исечкајте го на ситни коцки, сервирајте и уживајте!
извор:кафепауза.мк