Радио Милева
оставена самата на себе...

Маја Оџаклиевска сама го чува аутистичниот внук, при што се соочува со многу проблеми во изолација, особено кога момчето добива напади!

Маја Оџаклиевска сама го чува аутистичниот внук, при што се соочува со многу проблеми во изолација, особено кога момчето добива напади!

Секогаш веселата и насмеана македонска пејачка Маја Оџаклиевска која живее во Белград, не се откажува дури и кога животните околности не и одат на рака, па во сè таа бара зрнце убавина. Не се жали за периодот на изолација што го поминува заедно со нејзиниот аутистичен внук Лука. Таа раскажува како спас од  здодевноста наоѓа на тераста или во дворот, а загрижена е само кога момчето добива напади.

„Имам тераса на која често седам, или евентуално во дворот што го оградивме, имаме асфалтирана површина и дел со трева кој е издвоен. Живееме во мала зграда, така што во дворот Лука и јас сме сами. Тој добива аутистични напад секој трет или четврти ден затоа што не му дозволувам да излезе од дворот, или кога е во куќата, а не смееме да се движиме надвор. Немајќи никаква помош во тие моменти, телефонски разговарав со центарот за социјална работа за да испратат помлада личност да го шета. Сепак, тие рекоа што ако таа помлада личност е заразена и потоа го пренесе вирусот? Реков дека тие се апсолутно во право, тој и јас ќе го истуркаме сами ова“ се пожали пејачката, смело откривајќи дека Лука е прекрасно дете.

Досадно му е на Лука, тоа е проблемот. Инаку, тој е мало драго момче. Неговата мајка е тажна што не може да дојде, јас не дозволувам ниту една од ќерките да дојдат кај нас заради ситуацијата што преовладува. Ние двајца се заштитивме во потполност. Сами сме и среќни сме поради тоа, иако помалку е ризично. Сепак, подобро да бидеме сами. Имав многу можности во животот да не бидам сама, бев опкружен со многу луѓе, но ова е мојот избор.

Останати вести од Радио Милева