Радио Милева
евровизиски избор

РТС објави кој ќе се натпреварува за српски за претставник на Евровизија: Меѓу најпознатите „Хурикејн“, „Фрајле“ и наша Тијана… (ФОТО)

РТС објави кој ќе се натпреварува за српски за претставник на Евровизија: Меѓу најпознатите „Хурикејн“, „Фрајле“ и наша Тијана… (ФОТО)

Радио-телевизија на Србија ги одбра композициите кои ќе се натпреваруваат на фестивалот „Песна на Евровизија 2023“, каде што претставникот на Србија ќе биде избран за „Песна на Евровизија“ во Ливерпул во мај годинава.

Полуфиналето на фестивалот гледачите ќе го следат на 1 и 2 март, додека големото финале ќе се одржи на 4 март. Во фестивалската конкуренција ќе има 32 композиции, соопшти РТС.

Беа избрани следните композиции:

Мојата прва лузна на душата – Надја, автори: Кристина Ковач, Тим Гозден

Кога сме сами – Тијана Дапчевиќ, автор: Ана Радоњиќ (Зое Кида)

Ако разбрав – Петар Пупиќ, автор: Петар Пупиќ

Цвет од исток – Стефан Здравковиќ, автор: Душан Бачиќ

Нека, нека – Фрајле, автори: Наташа Михајловиќ, Невена Буча

Ланец – Анџелина, автор: Анѓела Вујовиќ

Старец на денот – Еегор, автор: Игор Мишковиќ

Недостапно – Борис Суботиќ, автор: Миленко Шкариќ

Девојката на твоето момче – Наѓа Терзиќ автори: Константин Арсиќ, Наѓа Терзиќ, Алекса Вучковиќ, Димитрије Борчанин

Јас сум само поспана – Лук Блек од Лук Блек

Нов план втор сон – Филип Балош, автор: Филип Балош

Румба – Зејна автори: Никола Буровац, Милош Рогановиќ

Грев – Цигани, автори: Ахмед Хајдаровиќ , Јован Живадиновиќ (Џипси)

Затоа што сакам – Игор Винс и Бане Лалиќ, Автори: Игор Винс, Бане Лалиќ

Либерта – Автор на подарок: Јован Матиќ

Во ноќите – Ивона, автор: Ивона Пантелиќ

По мене – Филари, автори: Теја Дора – Теодора Павловска, Јунгкуловски – Милош Јаношевиќ

Зуми, зими, зами – Хурикејн, автори: Немања Антониќ, Иван Вукајловиќ, Снежана Антиќ

Нов свет – Матија Заната, автори: Микеле Бонивенто, Матија Заната, Предраг Цветковиќ

Временска зона – Бенд „Херзеншлус“, автор: Бобан Џевердановиќ

Насмевка – Адем Мехмедовиќ, автор: Адем Мехмедовиќ

Зад виножитото – Игор Станојевиќ, автор: Владимир Граиќ

Свадба или кавга – CHEGI & Braća Blues Band, Автори: Жељко Чегањац, Душан Чегањац, Стефан Чегањац, Борис Капетановиќ

Viva la vida – Александар Симиќ и Ненад Османовиќ, автори: Нино Адемовиќ, Горан Ратковиќ Рале, Бранислав Глушац

Тишина – Дорис Милошевиќ, автор: Огњан Милошевиќ

Феномен – Милан Бујаковиќ, Зоран Тодоровиќ и Сања Анастасија, автори: Алек Алексов, Миро Буљан, Ненад Ќераниќ, Драгиша Баша

Indigo – Emphaty Soul, Автор на проектот: Ненад Радаковиќ

Се гледаме утре – Филип Жмахер, автори: Бобан Јанковиќ, Филип Танчиќ, Александар Мастелица

Од перница до перница – Стефан Маљковиќ Шај,  автори: Славко Миловановиќ, Ана Секулиќ

Како гром од ведро небо – Јована Томашевиќ, автори: Александар Филиповиќ, Бранко Кланшчек

Лоши критики – Драи, автори: Иван Миланов, Немања Антониќ, Асал Ксинатовиќ, Ана Секулиќ

Президенте – Саво Перовиќ, автори: Махди, Сајси МЦ

Изборот за песна на Евровизија ќе се одржи на 9, 11 и 13 мај во Ливерпул, Велика Британија, кој ја презеде улогата на домаќин од минатогодишната победничка Украина, каде изборот е невозможно да се одржи заради воените дејствија.

Останати вести од Радио Милева