Радио Милева
неутешна

Пресуда која промени се’: Судот објасни зошто и е одземено старателството на Северина (видео)

Пресуда која промени се’: Судот објасни зошто и е одземено старателството на Северина (видео)

Пресудата на Жупанискиот суд во Сплит, кој одлучи момчето, за кое родителите имаат заедничко старателство, да живее со неговата мајка, сега е поништена со одлука на Врховниот суд на Република Хрватска.

Во август 2021 година, Жупанискиот суд во Сплит пресуди дека старателството над малолетниот Александар е подеднакво поделено меѓу таткото Милан Поповиќ и мајката Северина Вучковиќ.

Новата пресуда на Врховниот суд открива дека Поповиќ повторно го презема целосното старателство.
Врховниот суд го прифати барањето за ревизија поднесено од Милан Поповиќ, кој наводно истакнал дека Жупанискиот суд во Сплит не ги испитал усно вештаците иако тој тоа изречно го барал и затоа според одлуката на Врховниот суд дошло до значителна повреда на одредбите од парничната постапка.

– Мора да се заклучи дека штом една од странките побарала усно да се сослушаат вештаците на рочиштето и ги прецизирала околностите под кои се предлага расправата, без разлика што претходно изјавила дека нема забелешки на вештачење и мислење е сторена битна повреда одредбите на парничната постапка. Поради тоа, второстепената пресуда е укината и предметот е вратен на повторно судење во Жупанискиот суд во Сплит – стои во решението, пренесува Index.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Severina (@severina)

Повикувајќи се на неименуван извор, „Курир“ пренесува дека ваквата одлука на Врховниот суд дошла само затоа што во 2019 година, кога детето било трето одделение, не одело на училиште цели 46 дена.

Детето тогаш наводно било на турнеја на Северина, па таткото подоцна, кога добил дете, се погрижил момчето да не падне одделение.

-Кога сето тоа го разгледа основниот суд, пет судии едноставно гласаа дека нема друга опција. Од друга страна, на Северина не и беше одземено старателството, но судот и ги намали и деновите на пејачката. А зошто судот и ги намали деновите на Северина со детето – само затоа што во еден период не го однела детето на училиште 46 дена и совет од пет судии оценил дека Северина поради тоа била несовесна мајка – заклучува изворот, пишува Курир. рс

фото:Instagram printscreen/ severina

Останати вести од Радио Милева