Љубов и Секс

Знаете ли зошто е обичај да се подаруваат каранфили на Денот на жената?

Знаете ли зошто е обичај да се подаруваат каранфили на Денот на жената?

Иако многумина ги избегнуваа овие цвеќиња во последните години, постои причина зошто токму овој цвет е симбол на Денот на жената.

Каранфилите имаат важна врска со 8-ми март и ако сакате да им честитате на жените што се борат за своите права, ќе им подарите каранфилче.

На првиот Меѓународен ден на жената во 1911 година, жените излегоа на улица со црвени каранфили. Каранфилот беше симбол на правото на глас. Црвениот каранфил е симбол на еднаквост, пишува City Magazine.

Покрај тоа, каранфилот како цвет има различни значења и симболика:

Љубов и страст: Каранфилите често се поврзуваат со љубов и страст. Црвените каранфили симболизираат длабока љубов и страст за некого.

Почит и восхит: Каранфилите може да се дадат како израз на почит и восхит кон некого, особено во контекст на почит кон старешините или авторитетите.

Среќа и радост: Овие цвеќиња можат да бидат симбол на среќа, радост и оптимизам, особено кога се подаруваат за среќни прилики како што се родендени или прослави.

Освежување и охрабрување: каранфилите можат да послужат како симбол на освежување и охрабрување во тешки времиња.

Извор: Попара