Живот и Стил

Што се случува во вашето тело кога прескокнувате оброци?

Што се случува во вашето тело кога прескокнувате оброци?

Доколку сакате да изгубите некој килограм пред летувањето тогаш треба да знаете колку е важно да не ги прескокнувате оброците бидејќи тоа колку што е штетно за линијата, толку е и штетно за здравјето на целокупниот организам.

Прескокнувањето на оброци стана тренд на денешницата. Некогаш не јадете бидејќи сте на диета, некогаш немате време за оброк, а некогаш едноставно не сте гладни.

Доколку често ги прескокнувате оброците од било која причина, морате да бидете запознаени со нештата што се случуваат во вашиот организам поради тоа.

Дисбаланс на хормоните

Доколку прескокнувате оброци доаѓа до дисбаланс меѓу хормоните, се зголемува кортизолот и ве прави нервозни. Инсулинот исто така расте, а потоа опаѓа што доведува до пореметување на шеќерот во крвта, а со тоа и до зголемување килажата.

Проблеми со варењето

Вашето тело е навикнато да работи преку целиот ден, па кога ќе прескокнете еден оброк, организамот нема што да преработува па и самиот систем на варење престанува да работи кога имате оддалечени оброци. За добар метаболизам најдобро е да имате три оброци дневно, плус две ужинки.

Задржување на мастите

Со прескокнување на оброците го збунувате вашето тело. Тоа мисли дека го изгледнувате па започнува да ги складира мастите за да си обезбеди енергија за наредниот период.

Го исцрпувате организмот

Со прескокнувањето на оброци го успорувате вашиот метаболизам, а вас тоа ве прави уморни. Кога не јадете вашиот метаболизам се успорува, но кога имате редовни оброци вашиот метаболизам постојано работи и се забрзува. Редовните оброци ќе ви обезбедат побрз метаболизам и согорување на калориите.

Станувате депресивни

Најверојатно сте слушнале досега дека кога луѓето се гладни се речиси исти како и луѓето кои многу силно му се налутени на некого. Тоа се случува поради дисбалансот на хормони кои предизвикуваат да се чувствувате депресивно и вознемирено. Спасете се себе си и сите околу вас така што нема да прескокнувате оброк.

Се менува системот на размислување

Ќе се изненадите, но прескокнувањето на оброци го менува вашиот систем на размислување за храната. Во вашиот ум се создава лажна слика дека храната не е приоритет – а ова не е добро за вашето здравје.

Доаѓа до прејадување

Последното, но не и најмалку важно е тоа што како последица од прескокнувањето на оброкот подоцна доаѓа до прејадување. Тоа е нешто што обично оди по прескокнат ручек на пример. Вашето тело за време на вечерата е толку исцрпено и навистина извикува за калории. Тогаш доаѓа до прејадување, што обично резултира со болки во стомакот и натрупување на вишок масти и килограми.

Следниот пат размислете колку се исплати прескокнувањето на оброкот…

Извор: Курир