Живот и Стил

Што му се случува на вашето тело после само една непроспиена ноќ?

Што му се случува на вашето тело после само една непроспиена ноќ?

Иако спиењето во текот на ноќта е неопходно за човечкото тело да биде подготвено за секојдневно функционирање, многу луѓе имале непроспиена ноќ.

Но, иако една непроспиена ноќ не изгледа како ништо значајно, може да му наштети на вашето тело.

Според препораките на здравствените организации, возрасните треба да спијат меѓу седум и девет часа навечер, а недостатокот на сон би можел да го зголеми ризикот од бројни здравствени проблеми.

Сепак, според новите студии, само една непроспиена ноќ може да биде штетна за вашето тело.

Имено, кога ќе поминете повеќе од 18 часа без сон, крвниот притисок ќе почне да ви расте, а тоа го зголемува ризикот од срцев или мозочен удар. Покрај тоа, една непроспиена ноќ може значително да го намали нивото на тестостерон кај мажите.

Докторот Андреј Зинчук вели дека недостатокот на сон може да го оштети вашиот мозок и да влијае на тоа како комуницирате со луѓето и може да предизвика раздразливост, да го зголеми стресот и да ја намали концентрацијата.

Во спротивно, неквалитетниот сон го зголемува ризикот од дебелина и дијабетес, срцеви заболувања, губење на меморијата и други болести.

Според Healthdirect, недостатокот на сон може да го зголеми нивото на допамин во вашето тело. Иако тоа звучи како добра вест бидејќи колку подолго останете будни, толку е подобро вашето расположение, лекарите советуваат воопшто да не го правите тоа. Наместо тоа, тие препорачуваат слободното време да го искористите за прошетка или некој друг вид физичка активност.

Извор: Попара