Живот и Стил

Шест навики до кои се придржуваат здравите луѓе пред да одат на спиење

Шест навики до кои се придржуваат здравите луѓе пред да одат на спиење

Хроничниот недостаток на сон може да влијае на вашето здравје – и физичко и ментално. Истражувањата покажуваат дека премалку сон или неквалитетен сон може да влијае на вашиот имунолошки систем, што ве прави поподложни на болести доколку сте изложени на вирус.

За време на спиењето, вашиот имунолошки систем ослободува протеини наречени цитокини, од кои некои помагаат да се заспие.

Одредени цитокини мора да се зголемат кога имате инфекција или воспаление или кога сте под стрес. Недостатокот на сон може да го намали производството на овие заштитни цитокини, пренесува Best Life.

Ако се борите со некоја болест и верувате дека се виновни вашите навики за спиење, можеби е време да земете совет од луѓе кои ретко се разболуваат.

Експертите за спиење ги препорачуваат следните навики пред спиење, како еден од начините за одржување на добар имунитет.

1. Мирна средина

Влезете во спалната соба на некој со силен имунолошки систем и може да забележите некои разлики од вашата. Експертите велат дека тие имаат поголема веројатност да имаат средина погодна за добар ноќен одмор.

„Ова значи темна, тивка и ладна средина“, објаснува Рајан Султан, психијатар. „Изложеноста на светлина може да го наруши производството на мелатонин во телото, хормон кој го регулира спиењето. Смирено опкружување за спиење ги олеснува природните процеси на поправка на телото, кои играат клучна улога во имунитетот и целокупното здравје“.

Општо земено, осветлувањето, температурата и звуците треба да се оптимизираат за да се промовира висококвалитетен сон.

2. Ограничена употреба на екранот пред спиење

„Сината светлина емитирана од мобилни телефони, таблети и компјутери може да го попречи производството на мелатонин. Соодветниот мелатонин обезбедува здрав сон и има антиоксидантни својства кои помагаат во заштитата на клетките од оштетување, зголемувајќи ја отпорноста на телото на патогени“, објаснува Султан.

Тој препорачува да го намалите времето пред екран најмалку еден час пред спиење за да му овозможите на вашето тело природно да се подготви за одмор.

3. Избегнувајте големи и нездрави вечерни оброци

Здравата исхрана е огромен фактор за одредување на квалитетот на нашиот сон и нашето целокупно здравје. Јадењето голем оброк пред спиење може да го отежне сонот бидејќи вашето тело ќе биде оптоварено со варење.

4. Намален внес на кофеин и алкохол

Истражувањата покажуваат дека намалувањето на количината на консумиран алкохол пред спиење е поврзано со намалување на нарушувањата на спиењето. Исто така, помалиот внес на алкохол може директно да влијае на вашето здравје бидејќи не го оптоварува вашиот имунолошки систем. Пиењето кафе подоцна во текот на денот исто така може негативно да влијае на вашиот сон.

5. Техники за релаксација

Султан вели дека правењето вежби за релаксација како длабоко дишење, прогресивна мускулна релаксација или дури и медитација може да го олесни преминот кон спиење.

„Овие практики го подобруваат квалитетот на сонот и ги намалуваат хормоните на стрес во телото. Хронично покачените нивоа на стрес може да го ослабат имунолошкиот систем, така што ги зајакнувате одбрамбените механизми на вашето тело со намалување на стресот“, забележува тој.

6. Редовен распоред за спиење

Еден од првите чекори што треба да ги преземете за да ја подобрите хигиената на спиењето е да поставите распоред; ако се будите и спиете во сосема различно време секој ден, тоа го нарушува вашиот биоритам и ќе ви биде потешко да заспиете и да се разбудите наутро.

Обидете се да одите во кревет, а потоа да се будите во исто време секој ден, дури и за време на викендот. Ќе се чувствувате поодморени и вашиот имунолошки систем ќе биде избалансиран.

извор:курир.мк

фото:shutterstock