Живот и Стил

Научно докажано: Кои се најпаметните раси кучиња?

Научно докажано: Кои се најпаметните раси кучиња?

Испитувањата опфатиле илјадници кучиња од различни раси.

Обемно лабораториско истражување за интелигенцијата на кучињата коешто го спроведоа научници од Универзитетот на Хелсинки во Финска, ги именува најпаметните раси. На првото место е белгискиот малиноа овчар кој освои 35 од 39 поени – оваа раса често е користена од полицијата.

Меѓу нив имало единки од граничарски шкотски овчар, белгиски овчар, англиски кокер шпаниел, германски овчар, златен ретривер, лабрадор и голем број мешани раси.

За да дојдат до своите научни заклучоци, стручњаците спроведоа низа од 10 когнитивни и бихејвиорални тестови. Меѓу другото, тие ги проучувале способностите на животните „да читаат“ човечки движења, да решаваат проблеми и да помнат информации. Испитувањата опфатиле илјадници кучиња од различни раси.

Така, еден од тестовите има цел да провери колку кучињата се независни… Тука животните имаа задача да најдат начин да земат храна од запечатена кутија.

Според истражувањето, второто место го зазеде шкоткиот овчар (бордер коли) – доби 26 од 39 поени. На место број 3 се најдоа кучињата од расата ховаварт (25 поени). (МИА)

фото:Freepik