Живот и Стил

Зошто по сексот не треба да спиете со долна облека

Зошто по сексот не треба да спиете со долна облека

Ризикот од појава на уринарни инфекции по сексот не е мал. Поради близината, во која се наоѓаат уретрата и вагиналниот канал, како и анусот, а пренесувањето на бактерии од едно место до друго е многу можно.

Затоа, по сексот мора да следите некои хигиенски правила. Тие ќе ве заштитат од инфекции на уринарниот тракт, вагинални инфекции, па дури и непријатни и опасни проблеми.

Одете во тоалет

За да ги неутрализира бактериите на уретрата пренесени преку триење при половиот, одете во тоалетот. Уринирањето многу помага да се исчистат овие бактерии и да се отстранат од ова деликатно место. Дури мочното кесе да не е полни, дури и да не чувствувате потреба од мокрење, направете го тоа.

Не ги бришете со крпа

Никогаш не користете крпа за да ја избришете вагиналната течност на телото по сексот. Влагата е поволна средина за развој на бактерии. Влажноста во случајот ја има во вагината. Илјадници бактерии се задржани на пешкирот.

Не е препорачливо да се заспие со навлажнета вагината по сексот, бидејќи го зголемува ризикот од инфекции на уринарниот тракт.

По сексот во вагината остануваат сите телесни течности – сперма, вагинална течност, пот, лубрикант. Сите тие можат да создадат сериозен проблем ако се исушат на наборите на вулвата.

Затоа е важно по сексот со хартиена крпа да се избришете. Бидете сигурни дека вагината е целосно сува. За побезбедно можете да се миете со вода и неутрален сапун.

Не спијте со долна облека

Тесна долна облека ја попречува вентилацијата на вагината по сексуалниот чин. Важно е да не ја затвориме, туку да дозволиме да дише, особено после сексот.

Ако се чувствувате чудно, обрнете внимание

Почетокот на непријатноста по сексот може да укаже на инфекции или други проблеми со кожата. Внимавајте на чешање, иритација, црвенило, крварење, мирис, болка. Сите тие можат да укажат на здравствен проблем.

Извор: Локално.мк