Живот и Стил

За здрава бременост: Што треба, а што не во бременоста?

За здрава бременост: Што треба, а што не во бременоста?

Работа:
-најчесто безбедно е да се продолжи со секојдневните работни обврски
-не треба да се оди на работа, ако работното место има некаков дополнителен ризик (физичка траума, рентгенско зрачење…)
Вежби:
-умерени вежби се добредојдени
-груби спортови поврзани со ризик од стомачна траума, падови или поголеми оптоварувања на зглобовите, не се препорачуваат
Алкохол:
-избегнувајте алкохол во текот на бременоста, а во првите три месеци воопшто не треба да се конзумира
-ако веќе си дозволите да пиете, тоа мора да е една чаша пиво или вино до два пати неделно
Патување:
-секогаш патувајте со правилно врзан ремен
-избегнувајте долги авионски летови во поодмината бременост
Сексуална активност:
-нема докази дека сексуалната активност за време на бременоста е штетна
Пушење:
-престанете со пушење или намалете го на минимум бројот на испушени цигари во текот на денот
Лекови:
-само оние кои ги препишал матичниот гинеколог
-никако не употребувајте лекови без рецепт и препорака на доктор

извор:шеталиште.мк.мк