Живот и Стил

Поради овие уреди вашата сметка за струја е голема!

Поради овие уреди вашата сметка за струја е голема!

Знаете дека вашите куќни апарати водат таен живот и додека се исклучени? Ова е листа на апарати кои продолжуваат да трошат електрична енергија дури и кога се во мирување.

Полнач за мобилен телефон


Многу луѓе имаат навика да го остават полначот вклучен откако ќе го наполнат својот мобилен телефон. Трошокот кој ќе го направи полначот не е голем, но секако е присутен. Се проценува дека оваа пракса троши 1.2 вати на ден.

Телевизор


Дали сте знаеле дека со притискање на копчето за исклучување на телевизорот вие го ставате само во мирување? За жал, тоа е така, а за да го исклучете комплетно мора да го извлечете кабелот од штеќрот. Телевизорот кој не работи, троши 24 вати во текот на еден ден.

Компјутери и лаптопи


Дури и кога се исклучени, компјутерите работат во позадина. Ако не сакате да трошете 96 вати на ден, исклучете ги од електричното напојување. Ако овие уреди ги чувате на „стенд бај“ потрошувачката е многу поголема.

извор:skopje24.mk