Живот и Стил

Пет работи што љубителите на кафе треба да ги знаат

Пет работи што љубителите на кафе треба да ги знаат

Ако пиете кафе секое утро, вие сте само еден од милионите љубители на овој пијалак низ целиот свет. Повеќе од 2,25 милијарди кафе се консумираат секој ден, а ова ја докажува неговата популарност. Но, колку всушност знаете за овој пијалак?

1. Не постои силно кафе

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Изгледа дека не постои кафе што е силно. Невозможно е да се одреди јачината на кафето. Кафето се оценува според многу различни параметри.

2. Кога е вистинското време за кафе?

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако пиете кафе за да се чувствувате посвежо, потребно е да го одберете вистинското време. Можете да го одредите времето според нивото на кортизол во вашето тело. Повеќето луѓе имаат високо ниво на кортизол помеѓу 8 и 9 часот наутро. Следното покачување е помеѓу 12 и 1 часот попладне, а последното е од 5 и 30 до 6 и 30 часот попладне. Најдобро е да пиете кафе откако ќе се почувствувате изморено. По последното покачување се препорачува да не пиете кафе бидејќи нема да можете да заспиете.

3. Интеракција со лекови

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Германските научници откриле дека интеракцијата помеѓу кофеинот и аналгетиците го зголемува нивното дејство.

4. Траење на ефектот

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако испиете шолја кафе во 9 часот наутро, до 1 часот попладне во вашето тело ќе има 100 милиграми кафе. Ако го испиете кафето веднаш по 3 часот попладне, ќе останете свежи до легнување.

5. Смеленото кафе „живее“ 15 минути

Неочекувани нешта што љубителите на кафе би сакале да ги знаат

Ако смелете свежи зрна кафе, не оставајте ги така, туку консумирајте ги во рок од 15 минути. После овој период кафето го губи вкусот, се менува и нема да го разликувате од обично кафе.