Живот и Стил

Овие десет навики ја трошат вашата енергија

Овие десет навики  ја трошат вашата енергија

Лошите навики често може да ни донесат стрес и болести, а сето тоа започнува со тоа што непотребно ни ја трошат енергијата и еланот. Во продолжение Ви ги претставуваме навиките што треба да ги промените во најкраток можен рок за да станете посреќни, поисполнети и попродуктивни.

1. Лоша работа

Се разбира, секој ден на работа нема да биде како бајка. Но, ако не уживате и не правите ништо за да ја промените ситуацијата, имате голем проблем. На работа поминувате повеќе од 40 часа неделно, а осум часа да работите нешто што ве исцрпува или ви предизвикува незадоволство – тоа е лошо за вашето ментално здравје.

2. Лошо друштво

Секогаш опкружувајте се со луѓе кои ве креваат и кои ве прифаќаат токму онакви какви што сте.

3. Перфекционизам

Не може секогаш се да биде совршено. Немојте да бидете опседнати со совршенството – ќе имате повеќе енергија, а вашите нерви ќе ви бидат благодарни.

4. Помагање на оние кои не сакаат

Многу е важно и убаво да им бидете поддршка на луѓето што ги сакате и кои ви се блиски. Но, во ситуации каде што не можете да помогнете, или ако луѓето не сакаат помош, апсурдно е тоа да го направите затоа што само непотребно ќе си ја истрошите енергијата.

5. Прескокнување на вежбање

Некои луѓе повеќе сакаат да лежат во кревет наместо да прошетаат, а така работите се влошуваат. Вежбањето го покренува ендорфинот (хормон на среќата), што ве тера да сте посреќни и поздрави.

6. Прекумерни грижи

Загриженоста за нештата на кои не можете да влијаете нема да постигне ништо. Вие не можете да влијаете на одлуките на владата или несреќните настани. Сè што можете да направите е да одлучите како ќе продолжите да функционирате. Ако ги прифатите работите што се случуваат, ќе заштедите многу енергија.

7. Прифаќање на сè

Сите ние имаме потреба да ги задоволиме луѓето околу нас и ова е многу убава карактеристика. Поради тоа често е тешко да се каже “не”. Меѓутоа, понекогаш е потребно да го направите ова, особено кога ќе бидете прашани за нешто што ги надминува вашите желби и можности.

8. Размислувајќи за минатото

Да се сеќавате на минатото е во ред. Но, за да живееш со сеќавањата, само ќе си ја одземете мотивацијата за подобрување на сегашноста.

 

9. Спроведување на нечии грижи

Луѓето секогаш ќе се жалат на нешто. Ако се фатите во мрежа на грижи за нешто што не Ви е гајле, ќе се исцрпите. Многу е заморно да ги слушате негативните луѓе, па затоа избегнувајте такви ситуации. Не дозволувајте да ве влечат во нивните поплаки и кавги.

10. Споредба со другите

Иако понекогаш од однесувањето на другите можеме да научиме важни лекции, во повеќето случаи губиме време да бараме нешто што луѓето го немаат во себе. Ако навистина мора да знаете што некој мисли за нешто што Вам ви е важно – прашајте го. Не се споредувајте, туку бидете најдобра верзија на себе!