Живот и Стил
ВИДЕО

Ова е сигурно најбизарниот обичај: Погледнете на што се подготвени Индијците за среќа и напредок!

Ова е сигурно најбизарниот обичај: Погледнете на што се подготвени Индијците за среќа и напредок!

Неодамна на интернет каналот Јутјуб се појави видео со незамислива сцена од Индија. Во прилогот се прикажува бизарен обичај кој е снимен во еден индиски град, а кој запрепасти сите што го видоа.

Десетина мажи доброволно се прегазени од стампедо крави кои минуваат врз нив. На овој начин се обидуваат да и причестат на светата крава, а за возврат принесуваат жртва со тоа што легнуваат, и со тоа очекуваат напредок и среќа. Овој дел од обредот се случува на Хинду фестивалот.

Иако се свесни дека животот им е загрозен, стотина мажи патуваат до местото за да учествуваат на овој обичај.

Животните пред самиот ритуал се украсуваат со боја, ѓердани и к’на, а тогаш ги пуштаат слободно да трчаат низ улицата.