Немојте да ги јадете за појадок: Пет намирници кои ве огладнуваат уште повеќе

23 Фев , 2024 Живот и Стил

Немојте да ги јадете за појадок: Пет намирници кои ве огладнуваат уште повеќе

Ако често посегнувате по ужина набрзо по јадење одредена храна, не е се во вашата глава. Некои намирници всушност го зголемуваат вашиот апетит и ве прават погладни.

Најчесто такви се намирниците кои се претежно рафинирани јаглехидрати и богати со шеќер, бидејќи често им недостигаат заситени протеини и влакна. Комбинацијата од намирници богати со рафинирани јаглехидрати, а малку влакна и протеини, може да го нарушат нивото на шеќер во крвта, придонесувајќи за ненаситна желба за храна и глад.

Наместо да посегнувате по некоја од овие намирници, одлучете се за храна која има хранлива вредност.

Слатки пецива
Го знаеме искушението да се разбудите гладни и да гледате во слатките пецива на вашата маса додека го пиете првото утринско кафе. Сепак, слатките пецива се едни од најлошите намирници со кои треба да го започнете денот и секако не се комплетен појадок.

„Овие печени задоволства се одлични за задоволување на вашето непце, но тие не се супер задоволувачки за вашиот стомак бидејќи само привидно ве заситуваат“.

Затоа, наместо овие слатки задоволства, изберете појадок со протеини како што се варени јајца или грчки јогурт за да бидете сити подолго време.

Закуски
Ќе изедеме грст чипс или переци, па потоа сакаме уште повеќе, а тоа можете да го припишете на солта. Солта ги активира рецепторите во устата и сè е многу повкусно кога е зачинето со сол.

Сепак, постои уште една причина зошто копнееме за солена храна. Научниците претпоставуваат дека луѓето копнеат за сол поради можноста солта да го активира ослободувањето на допамин, хормонот кој ни овозможува да чувствуваме среќа.

Ова може да оди до недоглед бидејќи солените закуски како чипсот и другите грицки, имаат тенденција да бидат полни со рафинирани јаглехидрати и многу малку влакна, што го забавува варењето, а со тоа и побрзо огладнувате.

Бел леб
Белиот леб е сличен на кафеавиот ориз по тоа што триците се отстранети од пченичното зрно што се користи за правење леб. Прехранбената индустрија понекогаш оди чекор подалеку и користи калиум бромат или хлор диоксид за да го избели брашното и да ја отстрани секоја природна жолта боја за да го направи побело.

Зошто се прави ова? Чисто заради естетика или, со други зборови, само лебот да изгледа поубаво за потрошувачот. Сепак, како резултат на тоа, од лебот се отстранети повеќето хранливи материи и влакна, што не прави малку за да се чувствувате сити. Всушност, едно парче бел леб нуди помалку од еден грам влакна.

Слатки житарки
Снегулките засладени со шеќер главно се состојат од шеќер. А тоа значи дека тие не содржат ни приближно доволно влакна и протеини, кои обезбедуваат чувство на ситост. Затоа консумирањето на овие видови житарки може да предизвика нагли скокови на шеќерот во крвта, а потоа и опаѓање.

Ако сакате да јадете житарки и сакате нешто да ви помогне да ја спречите гладдта и да го одржите нивото на шеќер во крвта постабилно, изберете кутија со повеќе од пет грама влакна по порција. Исто така, поврзете ги вашите житарки со млеко богато со протеини, како млеко од соја или наместо тоа користете грчки јогурт како основа.

Помфрит
Иако компирот е изненадувачки одличен во предизвикување ситост, тој е значително помалку ефикасен кога е во вид на помфрит. Тоа е затоа што содржи многу рафинирани јаглехидрати и натриум, кои го задоволуваат вкусот, но не и чувството на глад. Без никакви протеини или влакна, ако јадете само помфрит, најверојатно ќе се чувствувате гладни многу брзо откако ќе го изедете.

извор:точка.ком.мк

, ,


Comments are closed.