Живот и Стил

Греаното вино е лек

Греаното вино е лек
Греаното вино му се препишува уште на Хипократ, по кого тоа се нарекува и „хипокрис“. Ова вино се смета за исклучиво здрав пијалок, посебно затоа што во минатото водата не ги задоволувала потребните санитарни стандарди.

Виното содржи голем процент на антиоксиданси, кои го неутрализираат штетното дејствување на слободните радикали кои предизвикуваат многу болести. Освен витаминот Ц и танинот, одличен антиоксиданс во виното е кверцетинот, кој покажал широка антиканцерогена активност. Затоа лекарите препорачуваат дека за јакнење на имунитетот е идеално да се испие една чаша вино дневно.
Греаното вино уште нашите баби го користеле како лек против настинка, посебно вино греано со неколку зрна бибер. Овој пијалок е корисен посебно и при висока температура.

1
Правилниот рецепт на греаното вино е многу ефикасно во намалувањето на високата температура.
Сварете една чаша црвено вино со кора од лимон, две оревчиња, половина стапчиња цимет и лашичка шеќер од трска и вкусниот здрав напиток е подготвен. Греаното вино најмногу се користи како лек против настинка, грип, температура, подобрување на циркулацијата и крвната слика. Вареното вино веќе со години се користи и како многу делотворен лек против настинка. Затоа, доклку сте настинати, испијте чаша варено вино, а се препорачува да додадете неколку зрна бибер и каранфилче. Секако, како и при употребата на секој лек, треба да поведете сметка за дозирањето – не претерувајте.
Вареното вино е делотворно и кај намалувањето на високата температура. Сварете чаша црвено вино со кора од лимон, две оревчиња, пола сантиметар стапче цимет и една лажичка шеќерна трска, и вкусниот и здрав пијалак е спремен.

Извор: Винотика