Живот и Стил

Десет начини да му покажете на вашето дете колку го сакате

Десет начини да му покажете на вашето дете колку го сакате

Секогаш можете да му кажете на детето дека го сакате, но има дела кои зборуваат повеќе од зборови и не припаѓаат во купување на нови играчки. Еве што можете да направите за да придонесете за квалитетен однос со вашето дете.

Закажете им „состанок“

Повеќето ресторани или кафулиња имаат промотивен период во текот на денот (happy hour), кога пијалоците или храната се на попуст. Нарачајте некоја торта или сок и уживајте во разговор со вашето дете.

Кажи им за нивните случки

Бајките се одлични за имагинацијата на детето, но исто така е добро да се разговара со нив за тоа што се случило кога биле помали. Семејниот фото албум може да служи како потсетник, а листањето ќе се претвори во забава.

Оставајте им пораки полни со љубов

На хартија можете да им напишете неколку убави зборови и да им ја оставите на перницата, работната маса, во бањата. Можете да го практикувате ова кога ќе станете пред нив, или ќе се вратите дома доцна.

Чекајте ги на вратата

Веднаш штом ќе ги слушнете чекорите на детето, застанете на крајот од прозорецот или пред отворената врата и мафтајте му на детето што се враќа од училиште. Побрзајте, прашајте како беше на училиште. Некои, сега одлични луѓе, признаваат дека прегратката на нивната мајка по училиште значеше повеќе од се што се сеќаваат од детството.

Фалете се со вашето дете

Понекогаш кажувајте им на вашите пријатели за нешто што вашето дете го направило или постигнало за да може да чуе. Можеби во моментот ќе му биде малку непријатно, но тоа дефинитивно ќе стане свесно за тоа колку сте горди за него.

Измислете таен збор или движење

За да не се срами пред другите деца додека ја делите нежноста, измислете таен збор или гест што ќе значи “Те сакам”.

Игнорирај го телефонот за нив

Можеби ова е обичен телефонски повик за вас, но тоа е сигнал за децата дека за вас е поважно нешто друго отколку детето. Игнорирајте го ѕвонењето и уживајте со вашето дете, бидејќи, навистина, ништо не може да биде поважно од тоа.

Сликајте се со детето

Овие можат да бидат смешни слики на кои правите збрчкано лице или оние „нормални“ каде што едноставно се прегрнувате и бакнувате. Ставете ги вашите фотографии на стратешки места во куќата, во дневната и детската соба.

Направете им „забавен“ сендвич

Зошто вашето дете треба да има едноставна закуска, кога можете да направите сендвич кој може да биде во облик на срце или со насмевка исцртана со мајонез, кечап или сенф.

Донесете им ситници

Ако, на пример, одите на состанокот со деловниот партнер, земете клуч или молив за вашето дете. Исто така, секогаш можете да купите некоја ситница – мала играчка, убав сувенир или бонбони, нешто што не мора да чини многу, но на детето ќе му биде јасно дека сте размислувале за него додека сте биле на работа или на службен пат.