Љубов и Секс

3 непростливи грешки во емоционалните врски

3 непростливи грешки во емоционалните врски

Речиси и да нема личност која никогаш не згрешила во животот, особено во љубовните и емотивните врски. Грешките се составен дел од нашето секојдневие и се значајни доколку нешто научиме од нив и не ги повторуваме во некои нови ситуации и искуства.

Понекогаш не е лесно да се каже „ти простувам“, како и „извини“, особено меѓу љубовните партнери, а овие зборови ретко се слушаат по три непростливи грешки во речиси секоја љубовна врска.

1. Неискреност

Една од најголемите грешки што многу парови ја сметаат за „однесување што ги уништува врските“ е неискреноста. Ако еден од партнерите е склон кон лаги, другиот може да го толерира тоа одредено време, но не до недоглед.

Потребата некој да биде нечесен во врската покажува дека нешто во неа „чкрипи“ и дека не сте доволно спремни да инвестирате во врска во која сте искрени или дека другата страна нема разбирање за вашите лични потреби.

Можеби се работи за недостаток на меѓусебно разбирање, кое може да се реши само со искрен разговор.

2. Недостаток на емпатија

Емпатијата е од суштинско значење за секоја здрава љубовна врска. Љубовта е давање, што значи дека секогаш треба да му покажете на партнерот да размислува за него и за неговите чувства.

Ако вашиот партнер е под стрес, почестете го со појадок и кафе во кревет и шепнете му дека се ќе биде во ред.

Запомнете дека малите нешта значат живот.

3. Психолошка манипулација

Психолошката манипулација во врската е начин на покажување моќ и контрола врз друга личност. Ако не знаете дали сте во таква врска, запомнете дали партнерот еднаш ви кажал дека сте премногу чувствителни и дали во повеќето случаи вие сте виновни за расправијата.

Тоа е неговиот начин да ја префрли вината во вашите раце и да ве натера да ги преиспитате своите постапки. За жал, ваквите психолошки манипулации се многу чести во некои врски, поради што најчесто не траат долго.

Најдобро би било отворено да разговарате со партнерот и да му укажете на емоциите кои кај вас ги буди таквото однесување.

извор:попара.мк