Кога еднаш ќе ги направите, гарантираме дека постојано ќе ги припремате.
Потребни состојки:
– 400 до 500 гр. брашно
– половина лажичка квасец
– 100 мл. топло млеко
– 300 гр. путер или маргарин
– 300 гр. ситно сирење (или 150 гр. фета)
– сол (по желба)
– едно јајца за премачкување
Начин на припрема:
Во сад ставете го брашното, направете дупка во средината и во неа разматете го квасецот со млекото. Додадете го сирењето и маргаринот, растопен на собна температура.
Изгмечете со раце, а потоа замесете тесто.
Подготвеното тесто развлечете го на работната површина која претходно ќе ја посипете со брашно, преклопете ги рабовите и оставете да стои (поклопено) околу 15 минути.
Повторете ја оваа постапка уште еднаш. На крајот развлечете го тестото, исечете ги краевите, а потоа од него направете ленти па коцки. Тестото можете да го обликувате и со помош на чаша.
Погачиците ставете ги во тава обложена со хартија или намастена со маргарин и оставете да отстојат.
За тоа време загрејте ја рерната на 220 Целзиусови степени. Печете околу 30 минути додека не добијат златножолта боја.
извор: точка.мк