Живот и Стил

Француски лек против мамурлак: Рецепт за супа од лук која ќе ве згрее и засити

Француски лек против мамурлак: Рецепт за супа од лук која ќе ве згрее и засити

Едноставна, заситувачка и неодоливо вкусна супа од кромид (soupe à l’oignon) е француска класика која можете да ја подготвите со само неколку состојки. Полна е со вкус и особено убаво се загрева во постудените денови. Покрај тоа, Французите обожаваат да ја јадат откако ќе се напијат малку премногу бидејќи помага при мамурлак.

Со соодветна подготовка, домашната супа од кромид лесно може да им парира на оние од најдобрите ресторани. Покрај кромид ќе ви требаат и сирење кое убаво се топи, како гриер, проволоне, ементалер или гауда, како и пармезан.

Иако основата од месо дава полн вкус, Французите често готват супа од кромид само со вода, но во овој случај е потребно долго карамелизирање на кромидот, кој треба целосно да се зарумени и трае до половина час на тивок оган. По потреба, во кромидот може да се додаде и една лажица брашно за да стане погусто.

Состојки за француска супа од кромид:

4 супени лажици путер
2 супени лажици маслиново масло
1 голем кромид
1,2 л булјон од месо
2 лажици суво десертно вино (шери, порт, мадира, итн.)
1 лажичка сува мајчина душица
6 кришки долгнавест леб
200 гр сирење (грујере, ементалер итн.)
60 гр рендан пармезан
сол, бибер
магдонос

Подготовка на француска супа од кромид:

Во тенџере загрејте ги путерот и маслиновото масло, а потоа додадете го ситно исечканиот кромид и повремено мешајте додека не омекне и стане проѕирен.
Истурете го густинот од месо, десертното вино и мајчина душица, сол и бибер. Гответе ја супата 30 минути на средна топлина.
Загрејте ја рерната на 200 °C, лебот исечкајте го на парчиња и тостирајте го или испржете го во тава.
Истурете ја супата во огноотпорни садови и ставете по една кришка француски леб, одозгора ставете парчиња сирење и посипете со рендан пармезан. Печете под горната решетка 2 до 3 минути додека рабовите не поруменат. Послужете топло со свежо сечкан магдонос.

To top